Babaya Mektup

Tarih: 11 Haz 2020

Orta sınıf Yahudi bir ailenin çocuğu olarak 3 Temmuz 1883’te Prag’da dünyaya gelen Franz Kafka, 1919’da Julie Wohryzek ile nişanlanmasıyla kendisini, geçmişte yaşadığı baba-oğul çatışmasının içerisinde bulmuştur. Çocukluk döneminde yaşamış olduğu güçlükler, travmalar bu dönemde yeniden alevlenmiştir. Babaya Mektup eseri, Kafka ile özdeşleşmiş en önemli başyapıt olan Dönüşüm hikayesinde anlatılanlara gizli bir atıf niteliğindedir. Almanca orijinal adı “Brief An Den Vater” olan bu eser Franz Kafka’yı tanımak adına oldukça önemli bir eserdir.

Babaya Mektup Kitap Konusu

Eserin incelemesinde Franz Kafka ve babası Hermann Kafka arasında geçen baba-oğul ilişkisi anlatılmaktadır. Julie Wohryzek ile nişanlanmasıyla, daha önce babası ile arasında yaşanan sorunlar tekrar gün yüzüne çıkmıştır. Franz Kafka, eserine çocukluk döneminden başlayarak okul hayatı, din ile ilişkileri ve daha bir çok noktaya temas etmektedir. Elbette bu temasların temel noktası olan babası ile bu olayları değerlendirmesidir. Babasının kendisini takdir etmesi, eleştirmesi ve takdir ile eleştirinin psikolojik ve sosyolojik yönlerini de aktarmaktadır. Eser bir noktada babasının tavır ve davranışlarının analizi niteliğindedir. Elbette bu tavır ve davranışlara maruz kalan Franz Kafka’nın içerisinde olduğu psikolojiyi derinlemesine aktarmasıdır.

Babaya Mektup Kitap Yorumu

Babasının kendine karşı davranışlarını; “İnsanlar çocuklarına yaradılışları doğrultusunda davranırlar” sözüyle aktaran Franz Kafka, babasının esasen kendisi için ne anlama geldiğini de; “Çünkü sen benim için her şeyin ölçütüydün.” şeklinde açıklamaktadır. Eserin anafikri; 19. Yüzyılın başlarında yazılmış olsa da günümüzde baba-oğul ilişkilerine ve çatışmalarına da halen ışık tutmaktadır. Baba-Oğul ilişkilerinin özeti niteliğinde olan bu eser sizi müthiş bir hikayeye sürükleyecektir.

Keyifli okumalar dileriz.


Henüz Yorum Yapılmamış

Yorum Yap